21. septembar proglašen je za Svetski dan Alchajmerove bolesti (Alzheimer Disease/Alzheimer Dementia) i tog dana svake godine širom sveta zdravstveni radnici i njihovi saradnici, volonteri i članovi porodica obolelih svim raspoloživim snagama, idejama i sredstvima pokušavaju da podsete sve ostale na ovo oboljenje, koje se vrtoglavim razmerama širi u ljudskoj populaciji. Zato je podizanje svesti o Alchajmerovoj bolesti i demenciji od izuzetnog značaja za sve.

 


Svakih 68 sekundi, neko u svetu razvija Alchajmerovu bolest. Ako se nastavi ovim tokom stručnjaci veruju da će se broj Amerikanaca koji žive sa Alchajmerovom bolešću učetvorostručiti (danas u SAD živi 5,4 miliona stanovnika sa Alchajmerovom bolešću, a proračuni stručnjaka su  da će do čak 16 miliona obolelih biti do 2050. godine).

Alchajmerova bolest je najčešća forma demencije (grupa neuroloških poremećaja koji se karakterišu pogoršavanjem mentalnog funkcionisanja). Za Alchajmerovu bolest se često kaže da je bolest porodice, jer živeti i gledati člana porodice, voljenu osobu kako polako „kopni“ veliki je stres (koji tokom dužeg vremenskog perioda prerasta u hronični stres). Alchajmerova bolest je šesti vodeći uzrok smrti u SAD i jedini uzrok smrti među prvih 10 u SAD koji se ne može sprečiti, izlečiti ili čak usporiti.

21.septembra širom sveta (u razvijenim zemljama) organizuju se tradicionalne šetnje sećanja (Memory Walks). U šetnjama učestvuju kako profesionalci koji se staraju o obolelima, volonteri koji učestvuju i podržavaju različite aktivnosti kreirane kako za radnu terapiju, tako i za pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti obolelih i naravno, članovi porodica obolelih, njihovi rođaci, prijatelji. Masovnošću šetnje meri se nivo svesti o Alchajmerovoj bolesti i demenciji. Pored već tradicionalne šetnje, ovaj dan, bolest i ceo pokret dobio je i svoju boju – ljubičastu, pa se sve tog dana boji u ljubičasto. Komponovana je i himna, snimljeni filmovi, režirane predstave i performansi.

I ove godine BEOMED se, sa svojim timom, priključuje svetskom pokretu obojenom u ljubičasto. 21. septembra bićemo zajedno sa timom Ustanove Gerontološki Centar Beograd ispred opštine Zvezdara. Zajedno ćemo testirati Beograđane, razgovarati sa njima, deliti naše iskustvo u nezi pacijenata obolelih od Alchajmera i demencije, informisati. Od 21. septembra do kraja oktobra posvećujemo starima i njihovim porodicama, pa ćemo u ordinaciji imati razne akcijske popuste na ciljane preglede i testiranja.

Pridružite nam se! Obojte Vaš 21. septembar u ljubičasto!   

Izvor:

1.    http://www.alzheimers.org.uk/
2.    http://www.alz.org/
3.    http://www.alzheimer-europe.org/

Attachment