Prevencija karcinoma

март 25, 2016 by BEOMED
prevencija-karcinoma-m.jpg

    Prevencija karcinoma je nešto na šta svako od nas treba i mora da obrati pažnju, a ovim tekstom vas upoznajemo sa vrstama pregleda koje treba obaviti u tu svrhu, kao i štetnim navikama koje treba ostaviti.

 

Do sada smo u odvojenim tekstovima o različitim karcinomima (kože, dojke, kolorektalni karcinom, karcinom grlića materice), faktorima rizika i preventivnim pregledima pisali o činjenicama kojima bi trebalo da se svaki čovek pozabavi. Rana dijagnostika maligniteta omogućava adekvatnu intervecniju na vreme i u značajnoj meri smanjuje morbiditet i smrtnost. Ovo prilikom, radi preglednosti i kako bismo Vam olakšali, navodimo bitne činjenice na jednom mestu.

 

Osim toga, želimo još jednom i na ovakav način da vam skrenemo pažnju na značaj preventivnih pregleda i motivišemo vas da u što skorije vreme obavite iste i obavezno uradite ono što je do vas:

 

Dojka: palpatorni i ultrazvučni pregled grudi, kao i kvalitetna mamografija, smanjenje zasićenih masti u ishrani, prestanak pušenja, neka vrsta fizičke aktivnosti
Endometrijum & grlić materice: pregled male karlice, Papanikolau test, smanjenje zasićenih masti u ishrani, prestanak pušenja, neka vrsta fizičke aktivnosti
Kolon i rektum: digitalni rektalni pregled, test na okultno krvarenje, kolonoskopija ili sigmoidoskopija, odstraniti kolorektalne polipe, povećati unos vlaknastih namirnica i antioksidativnih vitamima, prestanak pušenja
Pluća: prestanak pušenja, unos antioksidativnih vitamima
Koža: inspekcija kože, pregled mladeža dermatoskopom, izbegavati prekomerno izlaganje UV zračenju, obavezno koristiti zaštitu od sunca
Prostata: digitalni rektalni pregled, test krvi na antigen specifičan za prostate (PSA), prestanak pušenja.

U gornjem tekstu navedini su sistemi i organi kod kojih je dijagnostikovanje karcinoma najčešće, komplikacije česte, smrtnost najveća.

 

prevencija-karcinoma-v

Naravno, nikako ne treba zaboraviti (naročito ako za to imate pozitivnu porodičnu anamnezu ili postojan faktor rizika) ni druge organe i sisteme (npr. usna šupljina, larinks, jetra, limfni čvorovi, jajnici, testis, tireoidna žlezda, itd.). Pozitivni anamnestički podaci o sterilitetu, gojaznosti, krvarenju iz mokraćne bešike, povišenim biohemijskim vrednostima određenih parametara, i sl. takođe ukazuju i usmeravaju nas na ciljani pregled određenog organa ili celog sistema.

Za početak posetite vašeg izabranog/porodičnog lekara i posavetujte se o svemu što vas interesuje.

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.