U susret postu

12 марта, 2016 by BEOMED
u-susret-postu-m.jpg

U susret postu, pišemo i prenosimo nekoliko važnih saveta i objašnjenja zašto je i koliko ovaj način ishrane dobar za naše zdravstveno psiho-fizičko stanje.

 

Na našim prostorima sigurno najlepše i najprimenljivije objašnjenje, značaj i ulogu posta za dobro opšte kako fizičko, tako i psihičko, ali i duhovno stanje dala je Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković u svojoj knjizi Post – put u život. Zajedno sa saradnikom u nastanku knjige prof. dr Vladimirom Vukašinovićem post su definisali kao „neku vrstu kontrolisane i organizovane upotrebe hrane, negde u većim a drugde u manjim crtama“.

Bitno je naglasiti da se sam post tj. primena odgovarajućeg režima ishrane u određenom vremenskom periodu, na jednom dubljem nivou uopšte ne bavi hranom kao osnovnim činiocem. U suštini tokom posta pokušava se uspostaviti balans tela, psihe i duše kroz učenje ili praktikovanje nove životne navike koja može i treba da preraste u vid „preventivnog i lekovitog načina postojanja“.

u-susret-postu-v1

U knjizi se naglašava da je „post potpuno na liniji savremenih naučnih saznanja vezanih za zdravu ishranu“ i da ima određene elemente vegetarijanske i mediteranske ishrane. Upravo ovi dijetetski režimi ishrane (vegeterijanski i mediteranski) imaju osnovni zadatak da poboljšaju i održe zdravlje, ali i da preveniraju i pomognu u lečenju hroničnih bolesti. I kako profesorka Dimitrijević Srećković kaže:

 

„Pojedinačni slučajevi ohrabruju i pokazuju značajan efekat posta ne samo na telesnu težinu, stomačnu gojaznost, već i na vrednosti šećera u krvi, vrednosti dobrog i lošeg holesterola, trigliceride i druge laboratorijske parametre kao i na normalizaciju krvnog pritiska“.

 

Od ponedeljka 14. marta počinje Veliki ili Vaskršnji post. Početak i kraj zavise od datuma obečežavanja Vaskrsa. Ove godine Vaskrs obeležavamo 01. maja. Posti se na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava upotreba ulja i vina. Na Blagovesti (07. aprila) i Cveti (24. aprila), dozvoljna je riba. Naravno, ovo pojašnjenje posta je dato u „kratkim crtama“, postoji još detalja vezanih za pravila Vaskršnjeg posta koja osobe koje poste znaju, a o kojima možemo pisati, ali bi to promenilo svrhu pisanja ovoga teksta.

u-susret-postu-v

Tokom posta u danima na vodi koristimo voće, povrće i žitarice, u danima na ulju dodajemo i biljna ulja i naravno postoje dani kada uključujemo i ribu. Neprocenjiv je značaj posta na prevenciju i lečenje mnogih patoloških poremećaja i hroničnih bolesti: gojaznost, povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, metabolički sindrom, dijabetes, ateroskleroza, moždani i srčani udar, gangrena, masna jetra, depresija, seksualna disfunkcija, karcinom, itd.

 

Autor: Dr Olivera M. Ćirković
Izvor: Dimitrijević Srećković V., Vukašinović V. POST PUT U ŽIVOT. Interklima Grafika, Vrnjci, 2015.

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.