(Koliko) vodite računa o bubrezima?

март 9, 2016 by BEOMED
vodite-računa-o-bubrezima-m.jpg

Da li i koliko vodite računa o bubrezima i znate li koja je njihova uloga za naš organizam i pravilno funkcionisanje?

 

Povodom Svetskog dana bubrega, odlučila sam da sa vama podelim deo iskustva o važnosti očuvanja zdravlja bubrega zarad pravilnog funkcionisanja organizma.

Sve materije koje unosimo u naš organizam na kraju završavaju u krvi, vodili mi izuzetno računa o ishrani i zdravim stilovima života ili nepoštujući bilo kakvo pravilo osim da zadovoljimo naše prohteve u datom trenutku.

A bubrezi? Bubrezi su organi koji imaju ulogu centralnog filtera, moćne fabrike za prečišćavanje. U svakom trenutku trebalo bi da budu u stanju da detektuju šta je to što u datom trenutku treba našem organizmu, šta naš organizam može da podnese, da upotrebi, a šta ne, šte treba eliminisati iz našeg tela. Vekovna je želja naučnika da upoznaju bubrege i učine ih našim što vernijim partnerima (pre često i slugama, a to ne ide, jer su bubrezi dostojni partneri, vredni svakog poštovanja i pažnje).

vodite-računa-o-bubrezima-v

Ja sam imala čast da najveća imena medicine naše otadžbine, svaki u svojoj oblasti, budu baš moji profesori. Zbog svega što su me naučili, stava prema bubrezima koji su mi preneli i značaja čuvanja naših vernih partnera – bubrega zaslužuju da budu pomenuti: prof. dr Vujadin M. Mujović, prof. dr Dušan A. Čemerikić, prof. dr Steva Plješa.

Četiri su krucijalne uloge bubrega u našem bivstvovanju:

  1. Izlučuju štetne materije (krajnje produkte) metabolizma
  2. Održavaju konstantnost volumena i sastava unutrašnje sredine organizma
  3. Održavaju acidobaznu ravnotežu
  4. Imaju važnu ulogu kako u produkciji tako i u aktivaciji nekoliko esencijalno važnih hormona.

Ove četiri stavke gore pobrojane treba da budu dovoljne da kakav god režim ishrane da imate (neumeren, dijatalni, post, vegetarijanski, veganski, itd.), kakve god tečnosti da unosite (bezalkoholne kao i alkoholne), kakav god stil života da vodite povedete računa i oslušnete šta kažu njihova veličanstva bubrezi. Uradite osnovne biohemijske analize i urin i posavetujte se sa svojim izabranim lekarom, pa onda odlučite šta i kako dalje.

Ako pogledamo iz drugog ugla, ugla jedinstva i međusobne povezanosti tela, psihe i duše bubrezi u ljudskom telu predstavljaju područje partnerstva (pod partnerstvom se misli na način ostvarivanja kontakta i stepen komunikacije sa našim bližnjima).

Danas kada mi dođe pacijent sa nekim tegobama bubrega, s velikim poštovanjem pristupam istim. Delom zahvaljujući velikim imenima srpske medicine od kojih sam imala čast da učim o ovim partnerima, a delom zbog značaja i uloge koji bubrezi kao organi nose sa sobom. I da, profesore Plješa koristim pravilo broj 1 – prvo gledam i posmatram pacijenta i slušam! S godinama shvatam da je to veština u medicini o kojoj ne piše u knjigama o bubrežnoj hemodinamici i metabolizmu, tubulskoj reapsorpciji i sekreciji. Hvala vam na tome!

A lično, trudim se da poštujem svoje velike partnere – bubrege.

A koliko ste vi svesni postojanja i značaja vaših bubrega? Imena velikana koja sam vam nabrojala je trebalo da vas motivišu da razmislite SAMO o svojim bubrezima i koliko ih negujete, za razliku od njih koji su svoj životni i profesionalni vek posvetili ovako moćnim organima. Mislite o tome!

Autor: Dr Olivera M. Ćirković

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.