Uloga pedijatra u rastu i razvoju deteta

јануар 28, 2016 by BEOMED
uloga-pedijatra-m.jpg

Uloga pedijatra je značajna rastu i razvoju deteta prvenstveno kroz svoj preventivni rad u ordinaciji i savetovalištu. Ovaj preventivni rad podjednako je značajan kako u periodu odrastanja deteta (rasta i razvoja), tako i u periodu stasavanja tog istog deteta u odraslu osobu (period puberteta i adolescencije).

 

Ne zaboravite, briga o detetu i praćenje pravilnog rasta i razvoja počinje još tokom održavanja trudnoće kod izabranog ginekologa i u genetskom savetovalištu gde se vrši ispitivanje naslednih faktora, hereditarnih bolesti, razvojnih anomalija, i sl.

U ovoj, nazovimo je, prvoj fazi života deteta pedijatar je kroz preventivne preglede, aktivno uključen u zdrav i pravilan rast i razvoj. Tako, bez obzira, koliko informacija i znanja možete steći koristeći internet, društvene mreže, ranije, savete mama, baka i starijih komšinica, obavezno se konsultujte i povedite dete kod pedijatra u:

  • uloga-pedijatra-v1. mesecu
  • 2. mesecu
  • 4. mesecu
  • 6. mesecu
  • 9. mesecu
  • 12. mesecu
  • 18. mesecu
  • 24. mesecu
  • 30. mesecu
  • 3. godini.

Ovim preventivnim pregledima pedijatar će proceniti rast i razvoj vašeg deteta, prepoznati eventualne probleme u najranijim fazama, uključiti dodatnu dijagnostiku i neophodne specijalnosti, pružiti adekvatnu brigu, posavetovati vas kako da, što uspešnije, brinete o zdravlju deteta, sprovešće imunizaciju, i sl. Savete koje dobijete o gruboj i finoj motorici, emocijama, razvoju govora, ishrani, zdravih stilova života koji odgovaraju vašem detetu (svako dete je posebna persona, baš kao i odrasli), itd. nećete dobiti na drugom mestu i biće vam od izuzetnog značaja.

 

Koliko je mesto pedijatra u odrastanju vašeg deteta značajno u prvoj fazi, podjednako je značajno u periodu puberteta i adolescencije, kada razgovor pedijatra i deteta i savet koji dete dobije od pedijatra, ali i informacija koju pedijatar dobije od deteta može odigrati ključnu ulogu u daljem formiranju ličnosti deteta i njegovom odrastanju.

 

Nemojte se pedijatru obraćati samo kada vam treba recept ili opravdanje. Neka vam pedijatar bude najverniji prijatelj i najkompetentniji savetnik, kako biste vi svome detetu obezbedili zdrav i pravilan rast i razvoj i srećno odrastanje.

Autor: Dr Olivera M. Ćirković, spec. pedijatrije, geštalt psihoterapeut

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.