Nedostatak gvožđa

јануар 14, 2016 by BEOMED
nedostatak-gvožđa-m.jpg

Nedostatak gvožđa predstavlja faktor rizika za moždani udar. Studija je pokazala da nedostatak ovog bitnog minerala za naš organizam može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

 


Nizak nivo gvožđa može da poveća rizik od moždanog udara tako što krv postaje „lepljivija“, pokazala je nova studija. Naučnici su proučavali podatke oko 500 pacijenata sa retkim naslednim bolestima koje uzrokuju proširenje krvnih sudova u plućima. Očekivano, krvni sudovi u plućima ne dozvoljavaju da ugrušci krvi uđu u arterije. Međutim, u ovih bolesnika, ugrušci mogu pobeći iz pluća, otputovati do mozga i izazvati moždani udar. Oni pacijenti koji su imali nedostatak gvožđa imali su povišen broj trombocita, malih krvnih ćelija koje izazivaju zgrušavanje, podložniji su moždanom udaru, navode istraživači sa Imperijal koledža u Londonu u Velikoj Britaniji, gde je studija i rađena.

Čak i oni pacijenti sa umereno niskim nivoima gvožđa imaju dva puta veće šanse da dožive moždani udar, od onih pacijenata čiji su nivoi gvožđa normalnog opsega, kaže se u studiji objavljenoj 19. februara 2014.godine u časopisu PLoS ONE.

nedostatak-gvožđa-v

Nedostatak gvožđa pogađa oko 2 milijarde ljudi širom sveta, a ovo istraživanje je pokazalo da to može da bude faktor rizika za moždani udar.

„Da se trombociti u krvi „slepljuju“ više ukoliko postoji nedostatak gvožđa kod pacijenta, je činjenica koja nam može objasniti zašto manjak gvožđa može dovesti do šloga, ali mnogo istraživanja će biti potrebno da se dokaže ova veza“, kaže Dr Kler Shovlin iz Nacionalnog instituta za srce i pluća na Imperijal koledžu u Londonu, navodi se u opštenju koledža. „Sledeći korak je da se testira da li možemo smanjiti šanse visokog rizika pacijenata od moždanog udara tretiranjem njihovog manjka gvožđa. Tako ćemo biti u mogućnosti da ispitamo da li njihovi trombociti postaju manje lepljivi“, rekao je Shovlin.

Korišćeni podaci iz saopštenja Imperijal koledža u Londonu publikovani na WebMDNews od 20.02.2014.

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.