Ekcem kod dece

15 децембра, 2015 by BEOMED
ekcem-kod-dece-m.jpg

U kojoj meri je ekcem kod dece zastupljen, šta je i kako se leči? Odgovore na ova i druga pitanja u vezi sa temom potražite u tekstu jedne od naših koleginica.

 

Ekcem je hronično zapaljensko oboljenje kože čije su glavne odlike svrab i suva koža. Češće se javlja kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, odnosno kod one dece čiji članovi porodice već imaju ekcem, alergijsku kijavicu ili astmu.

Pored nasledne sklonosti, značajnu ulogu mogu imati i provocirajući faktori, kao što su: sapun, šamponi, vuna, znoj, emotivni stres, infekcija, povišena telesna temperatura, klimatski faktori (hladnoća, vlaga),  postojanje alergije na polen, grinje, kontaktne alergije i dr.

Neki stručnjaci smatraju da i alergeni iz hrane kao što su: jaja, mleko, kikiriki, jagode, riba, citrusno voće, mogu isprovocirati ili pogoršati kliničku sliku ekcema.

Lokalizacija promena je različita, u zavisnosti od uzrasta deteta:

1.    Od 0-2. godine života, promene se najčešće nalaze na obrazima, čelu, bradi, dok je centralni deo lica obično pošteđen. Promene se dalje se mogu proširiti na predeo poglavine, pregibe i predeo članaka, a kod najtežih oblika može doći i do generalizacije oboljenja, odnosno do zahvaćanosti velikog dela kože. Promene se sastoje od nejasno ograničenih plaža sa crvenilom, otokom, vezikulama (mehurićima), vlaženjem i krustama. Svrab je uvek prisutan i kod neke dece može biti tako intenzivan da onemogućava spavanje.

2.    Posle 2. godine života ekcem se najčešće nalazi u predelu pregiba laktova i kolena, na vratu, u okolini zglobova, a može se javiti u drugim predelima tela. Promene se mogu razviti prelaskom prethodne forme u hronični oblik Ili se mogu prvi put javiti u ovom uzrastu. Češanjem ovih promena, može doći do unošenja mikroorganizama preko mesta gde je koža oštećena i do razvoja sekundarne infekcije, koja je najčešće izazvana stafilokoknim bakterijama ili herpes virusom.

Ekcem se može vremenom u potpunosti povući, a može se javljati i kasnije tokom života, s tim da u takvim slučajevima najčešće ima  blaži oblik.

Lečenje: najbitnije je da roditelji budu upoznati sa prirodom bolesti i da po savetu pedijatra preduzmu odgovarajuće mere kako prevencije tako i lečenja.

ekcem-kod-dece-v

* Neophodno je odstraniti provocirajuće faktore kao što su: kupanje u jako toploj vodi, upotreba sapuna, nervoza…

* Savetuje se kupanje specijalnim uljima za kupanje, u mlakoj vodi (idealno je oko 36 C), a nakon toga blago upijanje vode mekim peškirom. Posle kupanja obavezno je premazivanje  cele kože emolijentnim kremama.

* Podaci o ulozi dijete su kontroverzni, ali se često preporučuje hipoalergenska dijeta (bez belanceta, mleka, kikirikija, soje, oraha, ribe, školjki, pšenice…). Ova dijeta se preporučuje i majkama sa naslednom predispozicijom za vreme trudnoće i dojenja, jer se pretpostavlja da to može smanjiti šansu da se ekcem razvije kod njihove dece.

* U nekim slučajevima, kao što su pojačan svrab, zahvaćenost veće površine kože, razvoj sekundarne infekcije, neophodna je primena lekova i sistemski, a i lokalno, u vidu krema, ali to nikada nemojte uvoditi  sami, već isključivo po preporuci nadležnog pedijatra.

Mr sci.med dr Gordana Marković Petrović

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.