Svetski dan dijabetesa

новембар 14, 2015 by BEOMED
svetski-dan-dijabetesa-m.jpg
U Beogradu i širom sveta danas se obeležava Svetski dan dijabetesa. Koliko znate o ovom oboljenju i njegovoj rasprostranjenosti?

 

Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj organizma koji se ogleda u tome da postoji trajno povišeni nivo glukoze u krvi. Za dijabetes danas možemo reći da je bolest modernog doba jer, osim naslednog faktora, na njegovu pojavu utiču spoljašnji etiološki činioci – među kojima i gojaznost.

  • 1 u 11 odraslih osoba ima dijabetes
  • do 2040, 1 u 10 odraslih osoba će imati dijabetes
  • 1 u 7 porođaja ugrožen je trudničkim dijabetesom
  • svakih 6 sekundi osoba umre od dijabetesa (5.0 miliona smrti)

Ovogodišnji Svetski dan dijabetesa obeležava se pod sloganom „Zdrava ishrana je pravo, ne privilegija“ i fokusira se na zdravu ishranu kao ključni faktor u borbi protiv dijabetesa i kao kamen temeljac globalnog zdravlja i održivog razvoja.

svetski-dan-dijabetesa-v

 

Zdrava ishrana:

 

 

  • može pomoći u sprečavanju nastanka dijabetesa tip2
  • je važan deo efikasnog upravljanja svih tipova dijabetesa kako bi se izbegle komplikacije.

 

Svetski dan dijabetesa obeležava se od 2006. godine, kada je postao zvaničan datum rezolucijom Ujedinjenih Nacija i ima za cilj da podiže svest o problemima sa kojima se suočavaju osobe obolele od dijabetesa i njihove porodice i promoviše akcije koje se preduzimaju da borba protiv dijabetesa bude uspešna.

 

Izvor

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.