Karcinom dojke u Srbiji – mislite o tome

10 октобра, 2015 by BEOMED
karcinom_dojke_u_srbiji_mislite_o_tome_m.jpg

Prema zvanično objavljenim podacima Ministarstva zdravlja karcinom dojke u Republici Srbiji jedan je od najčešćih uzroka prevremene smrti kod žena. Stopa mortaliteta od karcinoma dojke u velikoj meri zavisi od uspešnosti sprovođenja preventivnih programa.

S obzirom na važnost problema, Ministarstvo zdravlja je uz pomoć stručnih radnih grupa, uvažavajući preporuke SZO, analizirajući skrining programe drugih zemalja i koristeći iskustva različitih skrining programa, sačinilo program za skrining karcinoma dojke i u našoj zemlji 2009. godine.

Jedna od osam žena može očekivati da će tokom svog života oboleti od ove bolesti (12,4% je kumulativna verovatnoća od obolevanja). U našoj zemlji 26% svih obolelih i 17,5% svih umrlih žena zbog malignih tumora imaju dijagnozu karcinoma dojke, a to znači da je karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine registruje se oko 4000 novootkrivenih slučajeva, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena. Od karcinoma dojke godišnje umre 1600 žena, što čini oko 18% smrtnosti od karcinoma.

Najstrašnije od svega je što su stope oboljevanja i smrtnosti u neprekidnom porastu. Meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti 45-64 godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Još jedan podatak za razmišljanje je  da se kod žena u našoj zemlji karcinom dojke najčešće otkriva u odmakloj fazi. U trenutku postavljanja dijagnoze, kod više od polovine žena je došlo do širenja bolesti iz dojke u regionalne limfne žlezde, na kožu ili već postoje udaljene metastaze, što značajno smanjuje šanse za izlečenje. Značajan pokazatelj je i veličina tumora u trenutku otkrivanja: samo kod 30% žena tumor dojke se otkrije dok je manjih dimenzija, do 2 cm; udeo tumora koji se još uvek ne mogu napipati, a otkrivaju se mamografskim snimanjem je zanemarljiv. Kod žena kod kojih je rak dojke otkriven u operabilnom stadijumu, najčešće se rade radikalne hirurške intervencije; procenat poštednih operacija se kreće od 20 do 45%, u zavisnosti od ustanove u kojoj se intervencija sprovodi.

Promenimo statistiku u našu korist – uradimo preventivni pregled!

Izvor:
1.    Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke, Ministarstvo zdravlja RS

beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.