Sve što ste pitali i hteli da znate o karcinomu kože : osnovne informacije i samo-pregled

јул 25, 2013 by BEOMED0
RAD_U_ORDINACIJI.jpg

[message_box type=“info/warning“ align=“left“ icon=“fa-check-circle“ close=“yes“ color=“#COLOR_CODE“ background=“#COLOR_CODE“ border_color=“#COLOR_CODE“ box_shadow_color=“#COLOR_CODE“ title=“Karcinom kože“]Karcinom kože može se javiti kod svakoga, ali se rizik od oboljevanja povećava s godinama. Postoji i individualna sklonost, pa su tako neke osobe u većem riziku od oboljevanja od drugih (skloniji su). Posebno su osetljive osobe svetle puti i koje lako izgore na suncu, sa svetlom kosom, brojnim pegama, osobe koje su dugo boravile na suncu u prošlosti (u našim krajevima to je slučaj sa poljoprivrednicima, u primarskim sa mornarima), ukoliko je postojalo ranije pojavljivanje ovog oboljenja, ukoliko postoji porodična istorija oboljevanja od karcinoma kože. Osobe koje su imale karcinom kože ili prekanceroznu leziju, najčešće su bile izložene velikim količinama sunčevog zračenja, imale su opekotine, imaju povećan rizik od ponovnog nastanka neke maligne bolesti kože.[/message_box]
[icon class=“fa-check“ type=“rounded“ size=“fa-x“ border=“no“ bgcolor=“#30e805″ color=“#ffffff“][/icon]
Najveći izazov je otkriti kancer u početnoj fazi, u ranom stadijumu, kada je i najveća verovatnoća potpunog izlečenja. Pojavi karcinoma kože mogu prethoditi prekancerozne lezije.

Prvi korak ka životu bez raka kože je obrazovanje pacijenata svih starosnih dobi o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma kože.

Iz tih razloga slogan akcije Američke Akademije Dermatologa borbe protiv ove bolesti glasi PREVENCIJA. DETEKCIJA. ŽIVOT.

Kako da proverite stanje svoje kože?

  • Prva linija odbrane od karcinoma kože počinje upravo sa Vama. Pitajte Vašeg ordinirajućeg/porodičnog lekara ili dermatologa koliko često treba da kontrolišete Vašu kožu kako bi prepoznali prve znake oboljenja. Obratite se Vašem ordinirajućem/porodičnom lekaru koji će Vas uputiti kod dermatologa ukoliko primetite bilo šta sumnjivo. Ovi jednostavni koraci mogu pomoći da se osigura da se karcinom kože dijagnostikuje u najranijoj fazi, kada je uspešnost potpunog izlečenja najveća.

U daljem tekstu naći ćete informacije o tome kako da uradite samo – pregled kože i na šta treba da obratite pažnju.

Kako da izvršite samo-pregled

Ovim jednostavnim periodičnim aktivnostima možete registrovati promene na koži i na taj način na vreme reagovati konsultujuću Vašeg ordinirajućeg/porodičnog lekara ili dermatologa.

slika1

slika2

slika3

slika4

slika5

[divider style=“divider1″ backtotop=“no“ top_margin=“20″ bottom_margin=“20″]

1. Pregledajte vrat i vlasište ručnim ogledalom.
2. Savijte ruke i pogledajte pažljivo podlaktice, predeo ispod pazuha i dlanove
3. Istražite svoje telo s preda i od pozadi u ogledalu, onda pogledajte kako unutrašnju, tako i spoljašnju stranu desne i leve podignute ruke
4. Na isti način u sedećem položaju ( za ovo vam ne treba ogledalo ) pogledajte noge i stopala, prostor izmedju prstiju.
5. Na kraju, proverite ledja i zadnjicu sa ručnim ogledalom

[message_box type=“info/warning“ align=“left“ icon=“fa-check-circle“ close=“yes“ color=“#COLOR_CODE“ background=“#COLOR_CODE“ border_color=“#COLOR_CODE“ box_shadow_color=“#COLOR_CODE“ title=“Sledi“]
U sutrašnjem blogu :

Šta tražite pri samo-pregledu: ABCDE melanoma

Kako da se spreči rak kože?

[/message_box]

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, treba Vam pomoć ili savet pozovite  011 / 39 79 882 ili 061-16-26-570  i tim BEOMEDA će Vam rado pomoći.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.