Cushingov sindrom / bolest

јануар 7, 2013 by BEOMED0
cushing.jpg

[quote align=“left“ color=“#COLOR_CODE“]Kušingov sindrom je kliničko stanje koje karakteriše povećana sekrecija kortizola, a vrlo često i adrenokortikalnih androgena.[/quote]

cushing_simptomiPovećana sekrecija ovih hormona dovodi do poremećaja u metabolizmu elektrolita, masti, belančevina i ugljenih hidrata. Bolest počinje dosta podmiklo i neprimetno. Češće obolevaju žene nego muškarci, a najčešće se ispoljava između 20. i 45.godine života.

Pacijenti su tromi, psihički uznemireni i osetljivi.

Osećaju opštu slabost, umor, stalno se goje, masne naslage se nagomilavaju na trupu i vratu, dok su ekstremiteti upadljivo tanki.

Povišen krvni pritisak prisutan je od samog početka bolesti. Uočljive su ljubičaste strije na spoljašnjim delovima trbuha, oko pazuha, na bedrima i na dojkama kad žena.

Kušingova bolest se najčešće viđa u osoba starijih od 50.godina. Ova bolest je dosta retka, a klinička slika je istovetna sa kliničkom slikom u Kušingovom sindromu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


beomed futer logo (1)

Pružamo visoko kvalitetnu medicinsku negu zasnovanu na dokazima za vaše dete i sve članove vaše porodice, u malom, ali sigurnom okruženju, od rođenja do odraslog doba.

Najnoviji članci

© 2018 - BeoMed. Sva prava zadržana.